Misszió +

1896-ban a világ különböző pontjáról számos hittérítő küldött tárgyakat, könyveket és fényképeket egy nagyszabású missziós kiállítás létrehozásához Ribényi Antal, kispesti plébános felhívására, aki a bevételből új plébániatemplom építését kívánta finanszírozni. A befolyó összeget növelte, hogy az állam a kiállítás zárását követően annak teljes anyagát megvásárolta a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztálya, a jelenlegi Néprajzi Múzeum számára.

A tengerentúli missziókból érkezett felvételek beleltározására a 20. század elején került sor. Tizenegy darab kép esetében Sziám (ma Thaiföld) került be a nyilvántartásba a fotó készítési helyeként. Mind emberábrázolás, jelentős része a királyi család tagjait mutatja be. A Sziámból küldött pozitívok képes oldalát latin felirattal látta el a képsorozatot összeválogató szerzetes, egy képen azonban nem található meg ez az egységes feliratozás. A nagyítások részletes kutatása azt a megállapítást eredményezte, hogy valójában csak tíz pozitív érkezett a kelet-ázsiai országból 1896-ban Magyarországra. Az egy, latin felirat nélküli vizitkép csupán tévedésből keveredett a sziámi fotók közé, valójában az a kínai anyag része. A fénykép tárgyát tekintve egyértelműen az utóbbihoz tartozik. A rajta ábrázolt személy viselete és antropológiai jellemzői is kínai vonásokat mutatnak sziámiak helyett. A felvételt leltározó muzeológus a ’Sziámi törpe férfi’ címet adta a felvételnek. Ezekkel az adatokkal szerepelt a fotó a múzeumba kerülése óta eltelt több mint száz évben.

Törpenövésű férfi. Kína, 1880-as évek eleje. London&County Portrait Company.
Fekete-fehér pozitív, 6×9 cm. Néprajzi Múzeum, F 2541

A fénykép hátulján kézírással a Che Mah név szerepel, aki a kor legkisebb növésű embere volt. A férfi Kínában született 1838-ban, majd Barnum & Bailey cirkuszával Amerikába került, ahol nagy népszerűségre tett szert. Beutazta a világot, királyi udvarok kedvelt látványosságává vált, majd megnősült és végül Indiana államban hunyt el 78 évesen, 1926-ban. Népszerűségét mutatja, hogy élete folyamán számos egész alakos portré készült róla különböző fényképészműtermekben, valamint képeslapokon is árulták fotóját, rövid leírás kíséretében, amelyből kiderül, hogy magassága mindössze 71 cm volt, súlya pedig 18 kg.

Che Mah különböző műtermekben készült egész alakos portréi

A vizitkártya verzóján megtalálható a műterem neve és pontos címe: London & County Portrait Company, 63 St. Pauls Churchyard, London E.C. Az új-zélandi Te Papa Tongarewa múzeum – ahol ugyanennek a fotóstúdiónak egy másik felvételét őrzik – adatai alapján a műterem 1876 és 1884 között működött. Ez az időintervallum összevetve Che Mah életrajzi adataival segíti a felvétel datálását, miszerint a kínai férfi az 1880-as évek első éveiben járhatott az angliai fényképész műtermében. A fényképeket beküldő misszionáriusok rendszeresen feliratozták a fotókat, így feltételezhető volt, hogy az F 2541 leltári számú vizitképet is valamely hittérítő látta el információkkal, írta rá Che Mah nevét tollal latin betűkkel, valamint vastagabb tussal kínai karakterekkel. Azonban összehasonlítva több, máshol és más időben készült, illetve jelenleg más gyűjteményekben megtalálható felvételekkel, amelyek története eltér a Néprajzi Múzeumban őrzött kópiáétól, feltűnő, hogy mindegyiken ugyanazzal a kézírással szerepel a név két változata, így valószínűsíthető, hogy Che Mah maga írta alá a pozitívokat kínai és latin karakterekkel, amik később így kerültek kereskedelmi forgalomba.

Che Mah fotójával megjelent képeslapok

A Kínából érkező missziós fényképanyag egy részét brit hittérítők küldték Magyarországra, így lehetséges, hogy a Londonban készült felvételt ők vitték magukkal Ázsiába, esetleg ott helyben vásárolták. Minden körülményt összevetve megállapítható, hogy Che Mah egész alakos portréja eddigi téves információkkal szerepelt a múzeum nyilvántartásában, míg végül visszanyerte eredeti identitását.

Szerző: Gebauer Hanga

Életrajzi adatok és képek forrásai:

https://www.worthpoint.com/worthopedia/cdv-che-mah-chinese-dwarf-barnum-270168836 (2023.06.15.)

https://www.invaluable.com/auction-lot/che-mah-1838-1926-cabinet-photo-and-cdv-of-che-ma-45-c-7ea4687932 ; Scott Davis magángyűjteménye, LL 64229; https://www.worthpoint.com/worthopedia/che-mah-chinese-barnum-circus-midget-1787641111.; PBA Galleries, 288585; https://eu.indystar.com/picture-gallery/life/2018/08/03/strange-story-che-mah-chinese-dwarfs-retirement-knox-ind/875308002/; https://www.cardcow.com/800502/che-mah-chinese-dwarf-smallest-man-world-circus/; https://www.flickr.com/photos/shookphotos/4726570299 (2023.06.14.)