A tánc világnapja alkalmából a Filmarchívum tánc filmjei közül adunk ízelítőt a vele együtt készült fotókkal.

Dus, karéj, verbunk, cséptánc – ezeket a magyar férfitáncokat Vajkai Aurél és Hermann Anna közreműködésével K. Kovács László vette filmre egy búcsú alkalmával a Rábaköz középpontjában fekvő Szil településen, 1948. május 28. és június 1. között. Mint az eredeti 16mm-es felvételeken látható, a táncba természetesen a lányok, asszonyok is bekapcsolódtak, és a filmesek a búcsú más vidám jeleneteit, mint például a körhintát is megörökítették.

A táncok közül a kevésbé ismert nevű dus az ugrós táncok rábaközi változata, kötetlen szerkezetű férfi szóló vagy csoportos tánc, amelyet lakodalmi vagy más ünnepi menetben is gyakran táncoltak. Az elnevezés eredete a duska vagyis áldomás illetve az áldomásiváshoz énekelt nóta és a tus vagyis zene szavak keveredésével és a tánchoz való kapcsolódásával keletkezhetett.

A szili búcsú alkalmával is táncolt táncok bekerültek a helyi Gyöngyösbokréta csoport repertoárjába, amivel később a Budapesten rendezett Szent István napi országos Bokréta rendezvényen is szerepeltek. 1943-ban a Bokréta Szövetség versenyt hirdetett, amit a Szili Gyöngyös Bokréta csoport megnyert. Jutalmuk egy tíz napos erdélyi utazás volt.

A filmkészítés alkalmával a településen több mint száz fényképfelvétel is készült. A 16mm-es filmet a múzeum filmdigitalizálási projektjének keretében az Égig Érő Fa Produkciós Iroda Kft. digitalizálta 2021-ben.

Szerző: Csorba Judit