MúzeumCafé-beszélgetés a Fotográfia szám apropóján

A MúzeumCafé 97. számának témája a fénykép és a fényképezés, mint a gyűjteményépítés, feldolgozás, kiállítás eszköze és tárgya volt.

Bogdán Melinda doktori disszertációja tárgyául a Pannonhalmi Főapátság fotótárának feldolgozását választotta, ennek összefoglalását publikálja a lap. Somogyi Zsófia Czizek Gabriellával, a Robert Capa állandó kiállítás kurátorával beszélgetett. Gellér Judit írásában a digitális forradalom és a fényképezés viszonyát dolgozza fel, Keményfi Róbert az embertani fotográfiák szerepét vizsgálja a fizikai antropológia gyakorlatában. Bata Tímea a Néprajzi Múzeum fényképgyűjteményét, Karácsony Ágnes az OSZK történeti fényképtárát, Lénárt András az online magyar zsidó fotóarchívumot, Kövesdi István az egykori MTI, ma MTVA archívumát mutatja be a lapban. Fisli Éva külföldi gyűjteményekben fellelt fotóhungarikákra mutat példákat, Farkas Zsuzsa a műtárgyfényképezésről, Basics Beatrix a festőként indult fotográfusokról ír a lapszámban. Berényi Marianna a magyar múzeumok fotográfiai anyagáról kérdezte E. Csorba Csillát és Bán Andrást, a Magyar Fotótörténeti Társaság vezetőit. A számos cikk újabb gondolatokat vetett fel, erről beszélgetünk 2024. március 20-án, ahol a meglévő Erdős Kamill néprajzi és Claudia Andujar művészi fotográfiája mellett újabb fényképközpontú kiállítás nyílt Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 címmel.
 

Program

16:00 – 16:50
Rövid tárlatvezetés az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002.  című kiállításban Fülöp Hajnalka és Danó Orsolya kurátorokkal.
Találkozó: Néprajzi Múzeum – 2. szint, recepció.

Regisztráció
A programra a regisztráció kötelező!

További információ a kiállításról

17:00 – 18:00
Fénykép a gyűjteményben, fénykép a kiállításban

Beszélgetés Bata Tímea néprajzos muzeológus (Néprajzi Múzeum), Fisli Éva történész muzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum), E. Csorba Csilla fotótörténész, művészettörténész a MAFOT elnöke (Petőfi Irodalmi Múzeum), Virágvölgyi István képszerkesztő, kurátor (Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ)

Helyszín: Néprajzi Múzeum, Könyvesbolt (Damjanich utca felől)
Moderál: Berényi Marianna

Regisztráció
A programra a regisztráció kötelező!

18:00 – 19:00
A Néprajzi Múzeum Felrajzolt könyvek projektjének újabb avatója.
Harmadik felkért alkotó: Füredi Tamás grafikus
A vendégeket köszönti: Frazon Zsófia
Avatóbeszédet mond: Kovács Kristóf (Sajnos Gergely, helyszínelő)
A projekt ötletgazdája és felelőse: Gellér Judit

Helyszín: Néprajzi Múzeum, a Könyvesbolt előtt