Rendhagyó kurátori tárlatvezetés és kerekasztal-beszélgetés

Időpont: 2024. március 26. 16:00 – 19:00

Rendhagyó kurátori tárlatvezetés az Indiánok. Lelkek. Túlélők. c. kiállításban majd kerekasztal beszélgetés antropológiai terepmunka és fényképezés a 21. században témában.

Résztvevők: Földessy Edina, Gellér Judit, Régi Tamás, Sántha István
Moderátor: Szeljak György
Időpont: tárlatvezetés 16:00-17:00 és kerekasztal-beszélgetés 17:00-19:00
Találkozópont: a tárlatvezetés esetén a Központi tér, információs pult (-2. szint), a kerekasztal-beszélgetés helyszíne a MÉTA tér (-2. szint)

Jegyvásárlás

A terepmunkával együtt járó dokumentálásnak, a kutatás későbbi bemutatásának vagy éppen egy tudományos kérdés vizsgálatának az antropológia intézményesülése óta fontos eszköze a fénykép. Az Európán kívül kutató antropológusok korábban kiváltságos helyzetben voltak, mivel nekik volt lehetőségük arra, hogy vizuálisan is dokumentálják a kutatott csoport életét, a kulturális találkozások jellegét. A globalizációval, a tömegturizmus térhódításával az antropológus tekintete csak egy lett a sok közül, miközben ma már az internet és a digitális fényképezők a megörökítés és az önreprezentáció számos lehetőségét nyújtják a kutatott közösségek tagjainak is.

Fotó: Régi Tamás

Mit jelent ma az antropológiai fényképezés, milyen szakmai kihívásokkal kell szembenézniük a kutatóknak?  Melyek azok a vallási, etikai, társadalmi normák, amiket be kell tartani a fotózás során? A kulturális találkozások, a turizmus hatására hogyan változik meg a helyiek viszonya a fényképezéshez?  Hogyan használhatók fel a kutatáshoz a közösség tagjai által készített privát fotók és a közösségi platformok önreprezentációi? Melyek a fotók etikus publikálásának kritériumai? Napjainkban milyen kapcsolat van az antropológiai fotó és a művészet között?

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői között találunk Európán kívüli közösségekben kutató antropológusokat, akiknek a munkájában fontos szerepet játszik a fényképezés, a közösségek vizuális reprezentációinak az értelmezése, valamint kortárs fotóművészettel foglalkozó szakembert is.

A program Claudia Andujar fotóművész és aktivista Indiánok. Lelkek. Túlélők című kiállításához kapcsolódik. 

Fotó: Régi Tamás