Misszió +

1896-ban a világ különböző pontjáról számos hittérítő küldött tárgyakat, könyveket és fényképeket egy nagyszabású missziós kiállítás létrehozásához Ribényi Antal, kispesti plébános felhívására, aki a bevételből új plébániatemplom építését kívánta finanszírozni. A befolyó összeget növelte, hogy az állam a kiállítás zárását követően annak teljes anyagát megvásárolta a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztálya, a jelenlegi Néprajzi Múzeum számára.

Különleges és a missziós anyagban egyedülálló egységet képez az a Kínából érkezett képpár, amely nem a missziós munkát és nem is a misszionált népcsoport jellemzőit igyekszik bemutatni viszonylagos statikussággal, hanem a korszak aktuális történéseire reflektál, a régió lakói számára fontos helyi – illetve a brit érdekszféra miatt nemzetközileg is ismert – eseményt közvetít. Az F 2524 és F2525 leltári számú képek a „Kínai katonaság” és a „Rablók lefejezése” címet kapták a múzeum gyűjteményébe történő egyedi beleltározáskor.

1. kép: Kínai katonaság. Kowloon (Kaulung), 1891. Ismeretlen fényképész felvétele. Fekete-fehér pozitív, 21×27 cm. Néprajzi Múzeum, F 2524
2. kép: A Namoa kalózok lefejezése. Kowloon (Kaulung), 1891. Ismeretlen fényképész felvétele. Fekete-fehér pozitív, 21×27 cm. Néprajzi Múzeum, F 2525

Képi párhuzamok segítségével azonban világossá válik, hogy ezek a képek nem csupán a helyi katonaságot, illetve egy átlagos kivégzést ábrázolnak, hanem a korszakban nagy nyilvánosságot kapott és széles körben ismert Namoa kalózok esetét. A kivégzett kalózokat ábrázoló fénykép nyomat változatán szereplő felirat szerint a felvétel 1891. május 11-én készült. Ekkor volt a második része a Namoa kalózok kivégzésének, amelyet az azonos nevű hajó 1890. december 3-i megtámadásáért, a gőzösön végrehajtott gyilkosságokért és az utasok kifosztásáért szabott ki rájuk a törvényszék, miután együttes angol-kínai összefogással elfogták mind a 28 elkövetőt. Az ítélet végrehajtása két részletben történt. Tizenkilenc embert végeztek ki 1891. április 17-én, ebből tizenhármat a Namoa-incidens miatt, hatot egyéb bűncselekmények vádjával. Tizenöt kalózon egy hónappal később, május 11-én ugyanott hajtották végre a halálos ítéletet. A Namoa megtámadását részletesen leírja a The Mystic Flowery Land címen megjelent emlékirataiban Charles J. H. Halcombe, angol tengerész. A felvételek a Kowloon-i (Kaulung) tengerparton készültek, amely Hongkong hivatalos vesztőhelyeként szolgált. A krónikák beszámolója szerint a város által kirendelt fotós készített fényképeket az eseményről, a nevéről azonban nem emlékeznek meg. Az incidens ismertsége révén ez a két fotója a missziós anyagnak, amelyek készítési ideje napra pontosan tudható, illetve az említett két lehetséges dátumra szűkíthető, amelyek közül a későbbi a valószínűbb. A kivégzésről öt felvétel ismert, amelyből három a kivégzés előtt, kettő közvetlenül utána készült.

3. kép: A Néprajzi Múzeum két felvétele mellett a harmadik ismert fotó, amely közvetlenül a kivégzés előtt készült. Kowloon (Kaulung), 1891. Ismeretlen fényképész felvétele. Albumin nagyítás, 19×25.5cm. Dominic Winter Auctioneers

Az ítélet végrehajtása előtt készült felvételek közül jelenleg kettő található meg a Néprajzi Múzeum gyűjteményében, azonban a missziós anyag leselejtezett állományában szerepel egy kínai felvétel F 2553 leltári számon, Lefejezettek címen. Közelebbi adat erről a fotóról nem áll rendelkezése, de összevetve a sorozat két utolsó képével, valószínű, hogy ezek valamelyikét takarta a beleltározott, majd leselejtezett leltári tétel.

4. kép: Lefejezettek. Kowloon (Kaulung), 1891. Ismeretlen fényképész felvétele. Fekete-fehér pozitív. University of Bristol, Os03-047

A téma ismertségét és népszerűségét mutatja, hogy a felvételek számos verzióban elérhetőek voltak a korszakban, fekete-fehér és színezett nagyítás formájában, valamint képeslapon, metszetben, és nyomtatásban is megjelentek.

5-7. kép: Az F 2525 számú felvétel színezett nagyítás, valamint fekete-fehér és színezett képeslap változatban.
 
8-11. kép: A kivégzés után készült felvétel fekete-fehér nagyítás, metszet, nyomat és képeslap változatban.

Szerző: Gebauer Hanga

Irodalom:

Halcombe, Charles J. H. The Mystic Flowery Land: Being a True Account of an Englishman’s Travels and Adventures in China. Luzac, 1899. 
ExecutedToday.com » kowloon
Hong Kong the Pirate Capital – Part V: Hijacked on the High Seas | Zolima City Magazine