2024. április 24-én nyílt meg a szentendrei Skanzen kiállítása a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A Képekbe zárt haza Weinstock Ernő 1940-44 között Észak-Erdélyben készült fotográfiáit mutatja be.

A felújított Székely Nemzeti Múzeum újranyitását követően első magyarországi kiállításként a Skanzen tárlatának ad helyet. A kiállítás középpontjában Weinstock Ernő 1940–1944 között, az úgynevezett kis magyar világ időszakában, Észak-Erdély visszacsatolása után készített fényképei állnak, amelyekből képeslapokat készített és értékesített a fényképész-vállalkozó.

A nagyváradi születésű Weinstock Ernő (1893–1985) a két világháború közti Magyarország jószemű fotográfusából és kereskedelmi ügynökéből lett a korszak egyik legjelentősebb képeslapkiadója Budapesten. Húsz éven át járta az országot Zeiss Ikon gyártmányú kamerájával, és készítette 10×15 cm-es üvegnegatívjait a látottakról. Az általa készített több mint tízezer fotográfia több száz Kárpát-medencei település épített örökségének vizuális emléke. Egyedülálló hagyatékát a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja segítségével a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Közalapítványa vásárolta meg, és a szentendrei Skanzen őrzi.

1. kép: Weinstock Ernő fényképez. 1930-as évek
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

A 237 négyzetméteren megrendezett tárlat a Weinstock-hagyatékból származó eredeti tárgyak, fényképezőgépek és fényképek segítségével mutatja be Weinstock Ernő páratlan munkásságát. Az észak-erdélyi tájakat, városokat, fürdőhelyeket és tavakat ábrázoló fényképeivel és képeslapjaival látleletet ad a második világháború alatti, a Magyarországhoz 1940-ben visszatért területek életéről. A kiállítás a képeslapkiadás folyamatát és a képes levelezőlapok sokszínűségét is megismerteti a látogatókkal eredeti fényképek és képeslapok mellett digitális és digitálisan felnagyított képeket segítségével.

2. kép: Részlet a Képekbe zárt haza kiállításból. Sepsiszentgyörgy, 2024, Toro Attila felvétele, Székely Nemzeti Múzeum
3. kép: Részlet a Képekbe zárt haza kiállításból. Sepsiszentgyörgy, 2024, Toro Attila felvétele, Székely Nemzeti Múzeum

A kiállítás kurátorai dr. Sári Zsolt és Szegedy-Kloska Tamás, látványtervező a Heonlab Kft.

A tárlat 2024. szeptemberéig látogatható a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

4. kép: Szent László tér. Nagyvárad, 1940-1942, Weinstock Ernő felvétele, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
5. kép: Teleki Téka. Marosvásárhely, 1940-1942, Weinstock Ernő felvétele, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
6. kép: István Király Szálló épülete. Nagybánya, 1940-1942, Weinstock Ernő felvétele, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
7. kép: Kalotaszegi népviselet, Bánffyhunyad – képeslap, Weinstock Ernő kiadása
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre