Egy elveszett világ. Vadas Ernő fotókiállítás Gödöllőn

Időutazásra invitálja az érdeklődőket az a fotókiállítás, ami Vadas Ernő fotóművész képeiből nyílik augusztus 20-án 14 órakor a Művészetek Házában.

Vadas Ernő, az 1930-as évek egyik legnagyobb hazai fotósa a magyar tájat, a paraszti életet örökítette meg. Bejárta az országot, így Gödöllő környékét is, ahol a térség településein többszáz képet készített. Ezek segítségével bepillanthatunk az 1930-as évekbeli Szada, Veresegyház, Csömör és sok más környékbeli település életébe. Megismerhetjük az ott élők mindennapjait, népviseletét. A térség falvai mellett az augusztus 20-án nyíló kiállításon elénk tárul a Hortobágy világa is.

Vadas Ernő a magyar fotóművészet meghatározó alakja. 1936-ban létrehozta a Modern Magyar Fényképezők Egyesületét, majd az MTI létrejötte után annak egyik vezető fotósa lett. Itt találkozott az akkor pályakezdő Keleti Évával, akinek mentora lett, majd később fotóinak egy részét neki ajándékozta. Ezt a hagyatékot Keleti Éva nemrég L. Péterfi Csabának adományozta.

A kiállítás megnyitójára augusztus 20- án, 14 órakor kerül sor a városi ünnepi programok részeként. A tárlatot Tóth Judit az Urban Verbunk Junior művészeti vezetője nyitja meg.

1. kép: Egy elveszett világ. Vadas Ernő fotókiállítás plakátja

A Néprajzi Múzeum Fényképgyűjteményének több Vadas Ernő fotója is megtekinthető lesz a 2024. szeptember 31-ig látogatható tárlaton.

2. kép: Asszonyok hátikosárral. Veresegyház, 1940. Vadas Ernő felvétele.
Fekete-fehér üvegnegatív, 9×9 cm. Néprajzi Múzeum, F 268519
3. kép: Cicát simogató kislány. Csömör, 1940. Vadas Ernő felvétele.
Fekete-fehér üvegnegatív, 9×9 cm. Néprajzi Múzeum, F 268651
4. kép: Szántás. Valkó, 1940. Vadas Ernő felvétele.
Fekete-fehér üvegnegatív, 9×9 cm. Néprajzi Múzeum, F 268528