ÖRÖK-MOZGÓ-KÉP 2023. jan. 18. 16:30 – 18:00

A vetítéssorozat következő alkalmával, a Néprajzi Múzeum egykori munkatársa, Boglár Lajos, Sao Paolóban született magyar etnológus, Dél-Amerika kutató filmjeiből válogatunk.

Boglár Lajos hazai és dél-amerikai kutatásai során mindvégig fontosnak tartotta a különböző kultúrák mozgóképen való dokumentálását. Már pályája elején, az 1950-es években elköteleződött a filmkészítés mellett. 1958-ban Chaplin Amatőr Stúdió néven filmes csoportot hozott létre, ahol egy baráti társaságban, amelynek többek között Jancsó Miklós is tagja volt, autodidakta módon ismerkedett a filmkészítéssel. Első rövidfilmjeit a múzeum rugós rendszerű, 16mm-es Bolex kamerájával készítette.

Boglár Lajos az Asszonyfarsang Mátraalmáson című film forgatása közben. Mátraalmás, 1967., Franciscy József felvétele. Fekete-fehér, biztonsági film, 24×36 mm, NMF 207779

Rövid, néprajzi témájú, de sokszor játékfilmes elemeket is tartalmazó etűdjeit ujjgyakorlatként tekintette későbbi dél-amerikai terepmunkáihoz. Ugyanígy felkészülést jelentettek az indiánok közötti filmezéshez a Magyarország különböző részein, egy-egy néprajzi témáról, rítusról forgatott filmjei is, mint például a tiszádi erdőségben a bödönhajóról, a mátraalmási faiparról vagy az asszonyfarsangról készített, a múzeum gyűjteményében található rövidfilmek.

Első dél-amerikai terepmunkáját a brazíliai nambikuara indiánok között végezte 1959-ben, ahol a rugós Bolex felvevővel készített fekete-fehér filmfelvételeket. Következő útjára, amely 1967-68-ban a venezuelai piaroa indiánok közé vezetett, már elkísérte Halmos István népzenekutató, aki a filmezéssel egy időben hangfelvételeket is készített. Boglár ehhez a munkához már egy, a rugós változatnál jóval nehezebb, elektromos motorral felszerelt Bolex filmfelvevőt vitt magával, amely lehetővé tette hosszabb felvételek készítését is. Fekete-fehér és színes nyersanyagra egyaránt forgatott. Az előbbire a Piaroák világa (MAFILM Népszerű-tudományos és Oktatófilm Stúdió, 1968., 20 perc), az utóbbira pedig A Sámán nyaklánca (Néprajzi Múzeum, 1968., 18 perc) című filmje készült. Később még több filmet is készített Dél-Amerikában a piaroák, a brazíliai guarani és a francia-guyanai wayana indiánok között.


Boglár Lajos és Halmos István a maszkok kunyhója előtt. Temblador-patak, Venezuela, 1967-68. Ismeretlen készítő felvétele.
Fekete-fehér biztonsági film, 6×6 cm, NMF 231294

Maszkkészítés közben. Boglár Lajos hangfelvételt készít. Temblador-patak, Venezuela, 1967-68. Halmos István felvétele.
Fekete-fehér biztonsági film, 6×6 cm, NMF 231255

Szerző: Csorba Judit Dorottya