Peru egyik legjelentősebb és legtehetségesebb fiatal fotósa mutatkozik be a Néprajzi Múzeumban

A Perui Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a Néprajzi Múzeum 
tisztelettel meghívja Önt a SHIPIBO-KONIBO. Népem portréi. David Díaz fényképei című időszaki tárlatának megnyitójára.

Időpont: 2024. május 9. (csütörtök) 18 óra
Helyszín: Néprajzi Múzeum (1146 Budapest, Dózsa György út 35.) I. emeleti kiállítótér
A kiállítás legegyszerűbben a Hősök tere felőli bejáraton keresztül közelíthető meg.

A vendégeket köszönti:
dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója

A kiállítást megnyitja:
Őexc. Edgard Pérez Alván, Peru magyarországi nagykövete

Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével:
Regisztráció

A Shipibo-konibo. Népem portréi – David Díaz fényképei című időszaki tárlaton David Díaz Gonzáles, a perui shipibo-konibo őslakos közösségből származó fotós magával ragadó fekete-fehér felvételeit láthatja a közönség. A művész belső nézőpontból mutatja meg népét és kultúrájukat, munkája egyben tisztelgés a shipibo-konibo ősök és a perui fotográfia úttörői: Martín Chambi és a Vargas fivérek emléke előtt. A kiállítás Peru Magyarországi Nagykövetségének közreműködésével jött létre.

David Díaz Gonzáles 1992-ben született Peruban, az Ucayali tartományban fekvő Nueva Saposoa őslakos faluban. A shipibo-konibo amazóniai indián közösség büszke tagja és Peru egyik legjelentősebb és legtehetségesebb fiatal fotósa. Elnyerte az El Comercio perui napilap által adományozott Luces díjat a legjobb 2022-es fotókiállítás kategóriájában. Első díjas lett a perui művészetet népszerűsítő és támogató szervezet, az AFAP (Asociation de Fomento y Apoyo al Arte Peruano) 2022-es Maravillarte kiállításán, fényképezés kategóriában.

Képzett digitális grafikai tervező, jelenleg Limában él, ahol továbbra is fotózást és digitális képalkotást tanul. Az ucayali Masisea járásban élő menonnita kolónia által okozott erdőirtásról szóló fotós kutatásaiért 2021-ben elnyerte a Pulitzer Központ Amazonasi Esőerdőért Újságírói Alapítványának ösztöndíját. 2020-ban a Kené színezőkönyv digitális változatában jelentette meg fényképeit az Alianza Arkana nevű őslakos szervezet az Amazon Watch nonprofit érdekvédelmi szervezet támogatásával.

Shipibo-konibo. Népem portréi című sorozatának szabadtéri és műtermi felvételein a környező települések és Pucallpa városának lakosait örökítette meg, ahol maga is felnőtt. Díaz tudatosan eltávolodik az amazóniai indiánok sztereotip ábrázolásától, és a közösség tagjaként, belülről igyekszik újraalkotni a róluk és kultúrájukról kialakított képet. Munkája egyben tisztelgés a shipibo-konibo ősök és a perui fotográfia úttörői: Martín Chambi és a Vargas fivérek emléke előtt.