Augusztus 25. és 27. között nyolcadik alkalommal került sor az erdélyi Sztánán a Nemzetközi Népismereti Filmszemlére. 2014 óta a Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány szervezte a néprajzi filmek seregszemléjét a néprajzkutató Kós Károly szülőhelyén. A szemle dátuma sem véletlen, hiszen arra minden évben a tudós születéséhez, augusztus 31-hez közel eső hétvégén kerül sor. 2023-ban a Néprajzi Múzeum egy közel tíz éves hagyományt folytatott, amikor átvállalta a szervezést a Kós család tagjaitól, Dr. Kós Bélától és Papp Andreától.

A sztánai református templom az idősebb Kós Károly szobrával. Fotó: Gyöngyösi Tibor

A szemle szakmailag igényes, de ugyanakkor családias hangulatát nem csak a helyszín – hiszen Sztána egy csodálatos fekvésű, nem egészen kétszáz lelkes zsákfalu Kalotaszegen -, hanem az eddigi szervezők odaadó munkája és nem utolsó sorban az érdeklődő közönség egyre nagyobb számú részvétele is biztosította. Kiemelendő, hogy az ifjúsági kategóriában nevező diákok is egy több főből álló csapattal képviseltették magukat.

Vetítés a filmszemlén. Fotó: Vargyasi Levente

A Néprajzi Múzeum szervezésében idén a verseny kiírása, a hagyományos felnőtt kategória mellett az ifjúsági kategóriával bővült, amely a közoktatásban részt vevő fiatalokat célozta meg, és a hatvankilenc benevezett filmben nyolc alkotással képviseltette magát. A hét tagú zsűri a hatvankilenc nevezett film közül választotta ki a versenyben részt vevő negyvenkét alkotást. A vetítésen, az eredeti népismereti elnevezéshez hűen, nem csak a szorosabb értelemben vett néprajzi témák, mint a népviselet, népzene, néptánc vagy egyes mesterségek jelentek meg, hanem társadalmi jelenségeket, problémákat is feldolgoztak az alkotók. A napjaink élethelyzeteivel, társadalmi kérdéseivel foglalkozó dokumentum- vagy rövidfilmek száma az utóbbi években egyre növekszik, különösen a fiatal alkotók körében.  Üde színfoltot jelentettek a felnőtt kategóriában a Károli Gáspár Református Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány szakos hallgatóinak a témához kapcsolódó rövidfilmjei. Így nem csak a roma vagy az erdélyi magyar kisebbségről láthattunk filmeket, hanem olyan, ma nagyon aktuális téma is megjelent, mint az internetes mémek jelentette kihívások. A Mémsorsok című rövidfilm alkotója, Bácskai Nagy Barnabás (KRE) különdíjban részesült.

Előtérben a zsűri. Fotó: Gyöngyösi Tibor

A filmszemle első helyezettje Bácskai Gabriella Ahol mégsem kolbászból van a kerítés című alkotása, amelynek középpontjában a Kolbászsor, Kelebia külterületének egykor szebb napokat látott tanyasora áll. A számos elhagyott ház között csupán pár lakott porta áll, csak a legkitartóbbak maradtak. A tanyagondnok az egyetlen kapocs a külvilággal, köldökzsinór, fizikai és érzelmi segítség: élelmiszert és gyógyszert hoz, beteget orvoshoz visz, segít a ház körüli munkákban, és ami a legfontosabb, mindenkihez van egy-két jó szava. Az alkotók kamerája mindennapi munkáját követi, amely során feltárulnak az egyéni sorsok drámai vagy felszabadult pillanatai. Megnyílnak a magányban élő emberek, akik zárt világukba nehezen engedik be a látogatót.

Az ifjúsági kategória díjazottjai Dr. Kós Bélával és Papp Andreával

A második díjat Dénes Zoltán, az ötven éves fennállását ünneplő táncházmozgalomról készített sorozatának Táncház – ahogy elkezdődött című része nyerte. Megszólalnak benne a mozgalom elindítói, akik több generációnak adtak követendő példát. A harmadik helyezett Kovács László Akiket a háló megfogott című dokumentumfilmje, amely a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti listáján található értékeket bemutató sorozat része. Az alkotás a Duna Baja környéki szakaszán még hagyományos eszközökkel folytatott kisszerszámos halászatot, és az azt tovább éltető halászokat mutatja be.

Interjú az ifjúsági kategória első helyezettjével, Horváth Viktóriával. Fotó: Gyöngyösi Tibor

A versenyfilmek között az animációtól a nagyon tömören fogalmazó néhány perces rövidfilmeken keresztül a hosszú, résztvevő dokumentumfilmekig többféle műfaj jelen volt. A zsűri és a vendéglátó település nevében Papp Hunor református lelkész, a filmek sokszínűségétől, változatos formai megvalósításától vezérelve, a három fődíjon kívül számos alkotót különdíjban részesített. Így a Sztánai Református Egyközség, a Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány és a Magyar Néprajzi Társaság is díjazott egy-egy alkotást. A díjazottak részletes listája a Néprajzi Múzeum honlapján található sajtóközleményben olvasható.

A sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemlén bemutatott alkotásokból a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében, szeptember 25. és november 12. között is meg lehet majd tekinteni egy válogatást a Néprajzi Múzeum városligeti épületében.

A Dr. Kós Károly különdíj díjazottjai. Vargyasi Levente és T. Bányai Péter. Fotó: Vargyasi Dóra
A szemle résztvevői. Fotó: Dorcsák Péter