Fotókiállítás Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet felvételeiből

Sass Brunner Erzsébet (1889-1950) 1929-ben úgy döntött, hogy a hazai és európai festőkarriert hátrahagyva lényegében világgá megy. Lánya, az ekkor mindössze 19 éves Brunner Erzsébet (1910-2001) követte édesanyját, pedig ő ekkor a Képzőművészeti Főiskola első éves, tehetséges szobrászhallgatója volt. Hosszú út után 1930 februárjában érkeztek meg Indiába, majd 1935-37 között Japánban éltek, aztán Hawaii-on keresztül az USA-ba utaztak, ahol 9 hónapot töltöttek. 1938 júniusában utaztak Angliába, ahol Baróda maharadzsája udvari festőként szerződtette őket, így egy európai körút után visszatértek Indiába – immár végleg.

A művésznők egész életüket a festészetnek szentelték, azonban utazásaik közben szívesen fotóztak is. Nem voltak képzett fotóművészek, nem törekedtek a precíz beállításokra. Mindent lencsevégre kaptak, legyen az egy szép táj, érdekes emberek, utcarészletek, állatok, virágok. Nemegyszer utazás közben, akár lóhátról is lefotózták, ami megtetszett nekik. A fotózás a hobbijuk volt. Fényképeiket nemcsak emlékszerzés céljából készítették, hanem gyakran vázlatként is szolgáltak egy később megfestett képhez. A magyarországi rokonokkal halálukig leveleztek, gyakran cseréltek fotókat, az élményeiket, benyomásaikat nemcsak leírva adták át szeretteiknek, hanem a részükre elküldött fotókkal is. A nagykanizsai Thúry György Múzeum a Brunner-hagyatékban több ezer felvételt őriz, amelyek az 1910-es évektől egészen Brunner Erzsébet idős koráig készültek. Minőségük és állapotuk változó, azonban ezek fontos kordokumentumok, pótolhatatlanok az utókor részére.

A Nemcsak festőművészek voltak… című kiállításban az utazásaik során látottakból, a művésznők 1930 és 1984 között szerzett élményeiből kínálunk egy csokorra valót.

A kiállítás 2022. június 15-től augusztus 31-ig látogatható a Thúry György Múzeum Magyar Plakát Ház épületében, Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

Szerző: Szmodics-Tugya Beáta, a kiállítás kurátora