A Hagyományok Háza a Folklórdokumentációs Könyvtára és Archívuma által elindított Népismei Tudománytár című előadás-sorozattal a magyar népi kultúra minden ágára kiterjedő tudománytárat szeretne létrehozni. 
A meghívott előadók bemutatják kutatási területüket, ami után lehetőség van beszélgetésre, közös eszmecserére.

A májusi alkalom vendége Csorba Judit, a Néprajzi Múzeum muzeológusa. Az előadás a folyamatosan bővülő, online formában is elérhető fénykép- és mozgókép gyűjteménybe, digitalizálási projektjeibe, adatbázisának struktúrájába és a kutathatóság lehetőségeibe ad betekintést.

A műtárgygyűjtemények gyarapítása mellett a Néprajzi Múzeum 150 évvel ezelőtti megalapításától a mai napig prioritást élvez a néprajz, etnológia, antropológia témakörébe tartozó audio-vizuális anyagok gyűjtése és közzététele. A kezdeti analóg katalogizálást több mint húsz éve kezdte felváltani a kép- és hanganyag, valamint metaadatainak digitalizálása. A múzeum az új, Liget épületbe való költözéséig az ország legnagyobb néprajzi adatbázisát hozta létre az archívumokat napjainkban leginkább érintő kihívás, a digitalizálás és az elérhetővé tétel szem előtt tartásával.

Időpont: 2022. május 18. szerda 18:00
Helyszín: Hagyományok Háza, Karsai Zsigmond terem

A belépés ingyenes!