Múzeumok Őszi Fesztiválja program – Értékeink újratöltve

Válogatás a Sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemle 2023-ban nevezett filmjeiből

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány 2013-ban indította el a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét. A szemle minden évben ifj. Kós Károly születési helyén, a kalotaszegi Sztánán kerül megrendezésre. A Néprajzi Múzeum tíz év hagyományait és a helyszínt megtartva 2023-ban átvette a filmszemle szervezési feladatait az alapítványtól.

A versenyfilmek vetítése és a díjak átadása Sztánán, augusztus utolsó hétvégéjén volt. Akinek nem volt lehetősége eljutni Sztánára, a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt, a Néprajzi Múzeum mozitermében láthat válogatást az idei szemle versenyfilmjeiből.

Szeretettel várunk mindenkit a Néprajzi Múzeumban!

A vetítések ingyenesek!

2023. szeptember 28. 17-19 óra

A program első napján fiatal alkotók munkáiból láthatnak válogatást.

A két fiatal díjazott a Tomori Pál Katolikus Gimnázium tanulója, tanáruk Gyöngyösi Tibor. A többi filmet a Károli Gáspár Református Egyetem egykori hallgatói készítették, tanáruk Tari János, akinek filmjét szintén láthatják ezen a programon.

Horváth Viktória: Magyarnak születtem Erdélyben (11:12) (Ifj. I. díj)
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Petrozsényi – Jézus Szíve Gyermekotthonában lakók valós életéről szóló rövidfilm. A riportokból kiderül, hogy az otthon melegének hiánya pótolható a szeretetteljes környezet biztosításával, amely minden körülményben biztonságot és nyugalmat sugároz a benne élő közösségnek.

Marton Áron: A kaláris fényében…! (18:42) (Ifj. III. díj)
Egy fiatal néptáncos házaspár 25 éves hagyományőrző múltját és jelenét mutatja be a film. Elsősorban a házaspár negyedévszázados kapcsolatát a népi kultúrával, valamint a hamarosan 30 éves Mayossa Hagyományőrző Egyesülettel, amely első civil szervezetként jött létre Kiskunmajsán a rendszerváltás után.

Hutter Csenge: Üvegszilánkok (8:53) (Különdíj)
A film egy parádsasvári üvegművész munkáját mutatja be az üvegfúvó műhelyben készült felvételek és a mesterrel készített interjú segítségével.

Bácskai-Nagy Barnabás: Mémsorsok (9:00) (Különdíj)
Humoros áldokumentumfilm az internetes mémek társadalmi hatásáról, amely mégis komoly társadalmi problémát tár elénk.

Kárász Anna Flóra: Eszencia – Az ébredés hozzávalója (15:33)
Sonya Braga boszorkányról szóló alkotás. A boszorkányság a XXI. századi spirituális piac egyik „terméke”. A XX. század végén éledt újjá ez a tevékenység sok, más alternatív és sprituális gyakorlattal együtt.

Salamon Kornél: A bennünk élő bohóc (7:19)
A bohócok porond mögötti életéről, a szakmai kihívásokról és elvárásokról szóló film, amelyről Szabó László, művésznevén PomPom mesél.

Nagy Marietta-Földeák Flóra: I Love Juh (5:00
Egy homokmégyi juhtenyésztő szakember elhivatottságáról, mindenapjairól és életéről szóló rövid interjú.

Tari János: A táncanyanyelv mestere – Tímár Sándor a Nemzet Művésze (51:46) (Könyv különdíj)
Az alkotás Timár Sándor, a „Mester” nagy ívű szakmai- és életpályáját foglalja össze. Az életút archív felvételek, egykori kollégák, tanítványok interjúi alapján rajzolódik ki előttünk. A film záró részében egy rövid beszélgetést is láthatunk a Mesterrel, akit gyerekei és hűséges társa, Böske vesznek körül.

Október 12. 17-19 óra

Kovács László: Akiket a háló megfogott – Hagyományos kisszerszámos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán (26:50) (III. díj)
Már csak mutatóban őrződött meg a kisszerszámos halászat ősi mestersége. Ezeknek a “kishalászoknak” védelmet jelent, hogy hagyományuk felkerült a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére. A filmből megismerhetjük a halászati módszert, eszközeit és a „kishalászok” környezetükről, mesterségükről való gondolkodását.

Bácskai Gabriella: Ahol mégsem kolbászból van a kerítés (37:40) (I. díj)
A Kolbászsor Kelebia külterületének szebb napokat látott tanyasora. Az elhagyott házak között pár lakott porta: csak a legkitartóbbak maradtak. A tanyagondnok az egyetlen kapocs a külvilággal, köldökzsinór, fizikai és érzelmi segítség. A filmben útját kísérve feltárulnak az egyéni sorsok drámai vagy felszabadult pillanatai.

Lala Mikailova: Chronicle of History (4.53)
Az animációs film az Azerbajdzsán Nemzeti Szőnyegmúzeum munkatársainak alkotása, amely a kiváló azerbajdzsáni egykori elnök, Heydar Aliyev 100. születésnapjára készült tematikus szőnyeget és a szőnyegen látható jelenetek videóinterpretációját mutatja be.

Kurucz Réka: Hol terem az Ormánság bora? (21:48) (Könyv különdíj)
Az Ormánságban élő református magyar lakosság, elsősorban Hegyszentmárton és Diósviszló környékén végzett szőlőműveléséről szóló ismeretterjesztő film. E szőlőhegyek sajátos tájszerkezetet és (bio)kulturális örökséget őriztek meg napjainkig.

Október 19. 17-19 óra

Szabó Henriett-Biczó Gábor: A hagyomány árnyékában (40:20)
Zenélni vagy tanulni, hangzik a választáskényszer kérdése. A film a főhős útkeresésének és a reflexív én-értelmezésének a története, amely sok roma származású és értelmiségivé váló fiatal számára hasonló módon, akár életre szóló döntést jelenthet.

Dénes Zoltán: Táncház – Ahogy elkezdődött (26:00) (II. díj)
Novák Ferenc, Lelkes Lajos, Stoller Antal, Héra Éva és Sebő Ferenc mesél a táncház-mozgalom kezdeti korszakáról, az ötven évvel ezelőtt történtekről.

Sztanó Hédi: „Kétszeresen imádkozik, aki énekel” – Sebestyén Márta népdalénekes (52:18) (Magyar Néprajzi Társaság különdíja)
Archív felvételek, egykori énekesekkel való találkozások, sok zene felhasználása teszi élvezetessé a Sebestyén Márta népdalénekes pályájáról, hitvallásáról készített portréfilmet.

Október 26. 17-19 óra

Székely Orsolya: Élő népviseletek Kazár – Kontyolás (7:17) és Élő népviselet Kazár – Fékető (7:11)  
A kazári női viselet leglátványosabb darabja a fékető, aminek készítését mára már csak Nagy Imréné, Rebi néni ismeri. A filmekből megismerhetjük a főkötő készítésének, a használatának módját is.

T. Bányai Péter – Vargyasi Levente: Keserédes (88:37) (Dr. Kós Károly Alapítvány különdíja)
A dokumentumfilm világunknak egy látszólag kis szeletét láttatja: a hazai (Románia) cukorrépa-termesztés és a cukorgyártás fokozatos ellehetetlenítését. A filmből kiderül, hogy ez nem egy jelentéktelen kis szelete életünknek: közvetlenül érinti a kapuit épp bezárni készülő gyár mérnökét, a munkásokat, a termelőket, a napszámosokat, családjaikat. Közvetve pedig mindannyiunkat.

A Sztánai Népismereti Filmszemle résztvevői: Fotó: Dorcsák Péter.