FOTÓHÓNAP 2022 FESZTIVÁL

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház 2022. október 20-án csütörtökön 18 órakor rendezi a Szamódy Zsolt Olaf fényképeit tartalmazó album bemutatóját.

„A fotográfia elsőrendű témája az ember, meg az embert körülvevő környezet, az is, amit az ember épít és az is, amit az ember tönkretesz. A művésznek feladata mindezt rögzíteni, ebben a kérdéskörben alkotni. Ezt lehet dokumentarista módon és lehet úgynevezett kreatív módon tenni, amikor az alkotó átrendezi a valóságot. Rám inkább az első, a valóság tisztelete – leképezése jellemző, de nekem fontos a vizuális nyelv és a vizuális kifejezési mód, amikor képet készítek. Szeretném ezt minél kevesebb verbális információ igénybevételével megoldani és remélem ez néha sikerül is.” -írja a szerző

A fotóalbum több mint százhetven, többségében fekete-fehér fényképet tartalmaz a sokezer elkészültből. Az 1973-tól 2021-ig tartó időszakból számos jelentős téma szerepel benne, mint a természet, a Balaton, a Monostori Erőd. Más meghatározó sorozatok, mint az Indiában vagy Kínában készült felvételek, az így is nagy terjedelem és az eltérő tematikai szempontok miatt talán egy következő albumban kaphatnak helyet.

A Néprajzi Múzeum 2012-ben a Kínában készült színes felvételekből vásárolt meg egy giclée nyomtatással készült, szignózott pozitív válogatást. A könyvben szereplő képeken kívül itt a múzeum Fényképgyűjteményében levők közül is válogatunk néhányat.

Sok más képpel együtt, ezek a fotóművészt is magával ragadó, színes kínai kultúrát megörökítő képek is várják a következő album megjelenését. Most EZ VAN